Take away från Berkshire Hathaway Q2’22

Det gamla textilbolaget Berkshire Hathaway, numera rattat av Warren Buffett och hans partner Charles Munger rapporterade i helgen bolagets andra kvartal för 2022.

Berkshire Hathaway är ett konglomerat som är indelat i olika områden såsom försäkring, järnväg, energi och delägande i noterade innehav såsom Apple Inc, Coca Cola Company m.fl.

Verksamheten Q2’22

  1. Föräkringsdelen ökade sin omsättning med nästan $6 miljarder
  2. Järnvägdelen ökade sin omsättning med $834 miljoner
  3. Energidelen ökade sin omsättning med $633 miljoner

Summa summarum så tickar det på fin fint för den onoterade delen av BRK.

Dom fem största innehaven stod för 69 procent av den noterade portföljen.
Portföljen är upp ca 119 procent baserat på inköpsvärdet vs nuvarande värde (se bild nedan).

  1. Apple Inc $125,1B
  2. Bank of America $32,2B
  3. Coca Cola Company $25,2B
  4. Chevron Corporation $23,7B
  5. American Express Company $21,0B

Börsen värderar Berkshire Hathaway till ett marknadsvärde om ca $645B i skrivande stund samtidigt som den noterade delen var värd ca $327B den 30:e juni, så man skulle kunna säga att bolagets onoterade del värderas lika högt som den noterade (förenklat).

Kassaflödet

Om vi då kikar på kassaflödet så är net cash flow från den operativa verksamheten nere på $15,3B ($19,5B), men då ska vi också komma ihåg att vi har en förlust på pappret på ca $68,589B pga bl.a värdenedgångar för den noterade portföljen.

Om vi kikar på köp av aktier vilket motsvarar ”purchases of equity securities” så har Berkshire Hathaway varit väldigt aktiva dom första 6 månaderna vs i fjol.
Däremot så var $51,119B av dom $57,269 i det första rapporterande kvartalet.
Så med andra ord har Buffett & Co. varit betydligt mer försiktiga i det andra kvartalet vilket är lite förvånande under rådande börsklimat.

Buybacks

Berkshire Hathaway rapporterade att man återköpte aktier för ett värde om $4,191B för första halvan av året, räknar man bort första kvartalet på $3,180B så landar vi på ett värde om ca $1,011B för andra kvartalet, vilket är en rejäl inbromsning vs förra kvartalet.
Låt oss inte glömma att BRK.b handlades under $270 i junimånad vilket är nästan $100 lägre än ATH ($362,10) för bara några månader innan.

Slutsats

Warren Buffett har varit försiktig i det andra kvartalet.
Investeringarna har minskat rejält och återköpen har också minskat från förra kvartalet.
Den onoterade verksamheten tickar på i bra fart, där både försäkringsdelen, energi & järnvägsdelen är upp ca 10 procent YoY, men kostnaderna enbart är upp ca 6,6 procent.

Det som förvånar mig något är att inte Buffett har investerat mer under det andra kvartalet, vilket kan bero på att han fortfarande tycker att noterade aktier är fortsatt dyra.

Det enda riktigt negativa med Berkshires andra kvartal som jag kan utröna är värdeminskningen på den noterade portföljen till följd av den globala börsnedgången som dom flesta av oss har fått erfara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s